Bezerics-Németh Borház

Zalai borvidék

Hazai aranyérem
Cím: Szentgyörgyvár, Kossuth L. utca 25.
Weboldal: www.nemethborhaz.hu
E-mail cím: bezericscsaba@keszthelynet.hu, [javascript protected email address]
Telefonszám: 83/318-723, 70/9475-018
Fajtaösszetétel: Cserszegi fűszeres, chardonnay, sauvignon blanc, kéknyelű, furmint, cabernet sauvignon, syrah.
Bezerics-Németh BorházBezerics Csaba

Bezerics Csabáék Cserszegtomaj és Pogányvár dűlőiben több mint 30 hektáron termesztenek szőlőt. Fehérboráról ismert a vidék, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne jóféle vörössel is előrukkolni. Palackjaik között minden borkedvelő megtalálhatja a maga kedvencét, legyen szó könnyű fehérborról, rozéról vagy éppen testes vörösborról. A rendszerváltáskor Németh Ferenc, Bezerics apósa alapította a borászatot, majd Csaba fia és a sógor irányították a vendéglátásra erősen fókuszáló vállalkozást. Az első palackokkal 1997-ben jelentkeztek a piacon. Az ifjabbik Németh néhány éve kiszállt az üzletből és most a borász végzettségű Bezerics Csaba felel mindenért.

Nem kicsi a feladat. Keszthelyen méretes étterem és szálloda várja a vendégsereget, Szentgyörgyváron pedig a pince és rendezvényház - mindkettő tele programmal.

"Tanárom volt Bakonyi Karcsi bácsi, sokat tanultam tőle, ő mondogatta: az a meghatározó, hogy jól érzi magát a szőlő vagy sem. Meg kell találnunk a terroirnak, vagyis az adott klímának, talajnak, tehát a szőlőt körülvevő környezetnek megfelelő fajtát" - magyarázza a gazda, hogy miért is léptek el a hagyományosan fehérboros vidéken a kékszőlők felé.

Bezerics Csaba is vallja, hogy a balatoni borosgazdák nem öröklik a szőlőbirtokot, hanem előlegbe kapják az utódaiktól. Épp ezért egyre többet tesz a biodinamikus gazdálkodásért. Borai többsége érett vagy túlérett szőlőre épít, s noha a technológia megengedné, nem csábul el a könnyedebb irányba. Cserszegije, sauvignon blanc-ja is inkább a testesség, vajasság tengelyen mozog, így nem meglepő, hogy furmintja is a játékosság helyett a komoly kiállásra szavaz.