Béla Zoltán

Kunsági borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 6238 Imrehegy, Szarkás 56.
Weboldal: www.belaboraszat.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 78/423-810, 78/521-831
Fajtaösszetétel: Rajnai rizling, olaszrizling, gyöngyrizling, rizlingszilváni, cserszegi fűszeres, nektár, kékfrankos, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc.
Béla ZoltánBormustra

"Mi csak szeretnénk megmutatni, hogy milyen borokat tudunk készíteni ezen a vakolóhomokon" - csúszott ki Béla Zoltán száján egyszer a mentegetőzés, amikor rákérdeztek, hogy is van az, hogy egy Imrehegy nevű, vélhetően kunsági település határában olyan desszertbor születik, amely magasabb pontszámot kap az országos borversenyen a tokajiaknál.

De nem csak ez az egy bravúr kötődik a Béla Borászathoz. A 2009-es primőr kékfrankos is elbűvölte a fogyasztókat, mert újbortól ritkán kapni ilyen intenzív gyümölcsös komplexitást. És hát a csúcsbor édes nektár száraz párja is hódít mindenfelé a maga gazdag virágillatával, jó ivásával.

De ki is ez a Béla Zoltán? Kertészeti Egyetemet végzett, szorgalmas, mosolygós, jó kiállású borász, aki az édesapjától tanulta el az első fogásokat. Jókor, 1991-ben végzett, így nem került be egyik (bomlófélben lévő) nagyüzembe se, hanem egyből a nagybetűs Élet várt rá. A kis keceli birtokot mindig annyival bővítették, amennyit megkerestek a fővárosi termelői piacon, majd berendezkedtek Imrehegyen. 1998 óta van saját palackozójuk, ekkortól indultak el a gasztronómia felé is.

Remélhetőleg rövidesen elkészül a borbemutató hely, így Imrehegyen a szőlőktől nem messze lehet majd kóstolni a szép borokat.

És itt mindenképp szólni kell a nektárról. Ez egy 1994 óta államilag elismert szőlőfajta, amit a keszthelyi Georgikon mezőgazdasági karán Bakonyi Károly vezetésével kereszteztek judit és cserszegi fűszeres fajtából. Bora jellegzetes karakterű, intenzív, aromás, fűszeres-muskotályos illatú. Töppedt, vagy aszúsodott terméséből különleges minőségű bor készíthető. A fajta mesteri művelője Béla Zoltán. A teljesen kierjedt száraz változatot és a kései szüretelésű, töppedt szőlőből származó édes bort érdemes egymás után, egymással összevetve kóstolni. A zöldes-citromsárga árnyalatokban játszó, virágillatú száraz és az aranysárga, muskotályos illatú, mézédes bor kettőse alaposan meglepi, elgondolkodtatja az embert. Mintha egy száraz furmint és egy aszú párosításával találkoznánk.

Kapcsolódó hírek

Fesztiválkalauz a Béla Borászathoz

2013.08.03. Az ország szinte minden pontján találkozhatunk az imrehegyi borászattal. Tovább

Fesztiválkalauz a Béla Borászathoz