Art of Wine

Móri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 8060 Mór, Hársfa u. 10.
Weboldal: www.maurus.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/480-4249
Fajtaösszetétel: Ezerjó, rajnai rizling, tramini, királyleányka, chardonnay, sauvignon blanc.
Art of WineJuniboros feeling

"A Hilltopnál eltöltött 8 év alatt legjobb tanárom, az Édesapám kezei alatt tanultam ki a szakma csínját-bínját. Végigjártam a ranglétrát, a pincemunkástól, az üzemvezetőig. Közben két külföldi gyakorlaton is részt vettem Dél-Afrikában és Kaliforniában. Közel egy évtizednyi szakmai- és élettapasztalat szerzés után saját pince létrehozásába kezdtem. 2005-ben elkészítettem első saját boraimat, és létrehoztam saját pincémet, a Maurus Pincét. Azóta minden időmet annak szentelem, hogy a Móri Borvidéknek újra nevet, rangot szerezzek saját boraimon keresztül."

Ifjabb Kamocsay Ákos, akitől e vallomás származik, jól döntött, amikor időben levált édesapjáról és mesteréről. Minden bizonnyal maradhatott volna a biztonságos Meleges-hegy (ez a Neszmély Hilltop borászatának központja) Duna-parti fénytükrében, de ő inkább a szeles Mórt választotta. Azt mondják, itt mindig férfias (értsd: kemény, karcos, tehát gyakran sav hangsúlyos) borok születtek, és ez nem is lehetett másként, hiszen a klíma csak akkor engedi beérni a szőlőt, ha a gazdája gondoskodik arról, hogy elegendő napfény érje. Sortáv, térállás, metszés, lombozás arányait kell itt összerakni, és ez nem legózás, nem lehet a játszóteret naponta újrarakni.

Az idő és az időjárás relativitására hívja fel a figyelmet a magyarok Istene is azzal, hogy ezen a szeles-savas vidéken néha a túlérés gyönyörét a botrytis áldása követi, s ilyenkor aszú (na jó) szamorodni is születhet.

Ifjabb Ákos oda tért vissza, ahol az édesapja kezdte. Az 1999-es Év Bortermelője a kicsiny borvidékhez képest óriási borkombinát főborásza volt, s ahogy mesélte, ha nem teszik tönkre szándékosan a céget, ő bizony itt élte volna le az életét.

Nos, a fiú nagyon szépen bánik a mórisággal. Szervezője az itteni borkultúrának, miként meghatározó alakja a fiatal borászokat összefogó Junibornak is. Rajnai rizlingje (hogy ne az itteni kötelező feladattal, az ezerjóval építsünk metaforát) szép, férfias, tökmagolaj illatú (más ezt a rajnaira jellemző finom benzinnel azonosítja), árnyalt vizsgadarab mindegyik évjáratban.

És ha már a benzin: biztosan megfigyelték, hogy a kisfiúk áhítattal állnak a benzinkúton az üzemanyag párájában. Nem a Forma 1-et álmodják, hanem Mórt, a rizlinget és a szalmasárgát.