Antalvin

Hajós-Bajai borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 6500 Baja, Tóth Kálmán tér 8.
Weboldal: www.antalpinceszet.hu
Telefonszám: 30 248 2159
AntalvinAntal Attila

Ha rövid jellemzésre kérnének az Antalvinnel kapcsolatosan, azt mondanám, kimondottan stílusos ez a bajai borászat, ahol mindenféle harsányság és túlzás nélkül fajtajelleges, tiszta íz képű, jó ivású, zamatos borok készülnek. A borászat túlzásoktól mentesen, a termőtáj adottságaira építve teszi a dolgát.

A családi vállalkozás központi alakja a szakma régi motorosa, Antal Gábor, aki szerényen Attila fiát tolja az előtérbe. Az édesapa a borászat mindenese, aki leginkább a 23 hektár birtokkal foglalkozik, a kisebbik fiú, Attila pedig „főborász”. Ezt persze úgy kell érteni, hogy a szőlész olykor pincemunkás, a borász pedig gyakran ül a traktoron.

A löszös Baja-környéki talaj gyümölcsös, fűszeres, elegáns borokat ad. Egy-egy Sümegi-, Koch- vagy Antal-féle bor vakkóstoláson simán elmenne szekszárdinak. Ami az Antal-borokat illeti: a hatféle rozé jelzi, hogy a borvidék hagyományos fehérszőlői (cserszegi, chardonnay, olaszrizling) mellett mi is a fő csapás irány.

Oda-vissza kóstolva a tételeket, a tartályokat is megmustrálva nyugodtan kijelenthető, hogy komoly alapokon nyugvó, igen tisztes borászat körvonalait látni. Hozzáteszem, bajai halléhez kitűnő választás bármelyik rozéboruk.