Anonym Pince

Etyek-Budai borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 2091 Etyek, Öreghegy 2635/3 a,b hrsz.
Weboldal: www.anonympince.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 20 939 7193; 20 939 7493
Anonym Pince Szövényi Áron

Fiatal és fiatalos pincészet modern szemlélettel, de a hagyományok tiszteletével. Néhány éve még a Kecskegödörben dolgozták fel a kicsiny birtok termését, aztán építettek egy látványos, levegős ikerpincét, amiről így írnak: „A meglévő öregpince egy új ikerpárt kapott. Két pince, két domb, két tető együttese lett belőle. A két domb között sétálhatunk le a szőlőbe, a pincékbe bort készíteni. Öreg pince, új pince – melyiket szeressem? Kőfalak – betonfalak, kőboltozat – betonfödém, fahordó – acéltartály, hagyományos borkészítés – reduktív technológia – mindkettőt! A két dombon felsétálunk a dombtetőre a repülő ikertető alá kóstolni. Gyönyörű körkilátás, diófa, kandalló, tűz, galéria, finom falatok, fehér abrosz, lugas. Jó barátok – elmerengés egy pohár finom bor felett.”

Nem kell túl bölcsnek lenni ahhoz, hogy átlássuk: Szövényi Áron és családja a földi boldogságot keresi ebben a maguk teremtette világban. Ízléses birtokközpontjukból elegáns grafikával jönnek ki friss, jó ivású boraik. Úgy tűnik, bátorságért nem kell átmenniük a szomszédba. Én például merész húzásnak tartom, hogy a nyughatatlan zenitet és a széles szürkebarátot házasságra léptették egymással, bár a kísérlet jól jött be. Ennél egy árnyalattal vagányabb vállalás, hogy a hagyományos champagne-i metódussal készülő pezsgőjüket maguk degorzsálták, ami a seprő mechanikus (értsd: hüvelykujjat fenyegető) eltávolítását jelenti.

Apropos, seprő. Jól eltalált tételük a 2013-as Szinkópa, ami kishordóban, finom seprőn érlelt chardonnay. A pincészet a hely szellemét követve természetesen készít sauvignon blanc-t és pinot noirt is. Szépen bánnak az errefelé néha nehezen zabolázható savakkal, így tételeik vibrálóak, gyümölcsösek, élénkek, de egy kis krémességgel jelzik, hogy gondos kertészeti munka, jól megválasztott terhelés, igényes hordóhasználat és kiváló ízlés húzódik meg a szép borok mögött.

A látványos ikerpincét Áron édesapja, Szövényi István tervezte. Kíváncsian várjuk, mivel lepik meg a borkedvelőket a ma még kiskorú utódok.