Angyal Borászat

Tokaj-Hegyaljai borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 3908 Rátka, Meggyes-dülő
Weboldal: www.angyalboraszat.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 70 415 3854
Angyal Borászat Rátkai Angyal

„Amikor nagyapám, Angyal Ernő olthatatlan kíváncsiságom kielégítéséül megengedte, hogy ráncba szedjem az öreg pincét, már biztosan sejtett valamit. Egy mindig megújuló szenvedélyt kaptam tőle a szőlővel és a borral örökül. Nem tehette volna gondosabban és következetesebben, mikor hagyott ráérezni az ízére. Szerelem volt nekem ez az első pillantásra, ő pedig hagyományt teremtett általam" – határozza meg a borászat, s benne önmaga sorsát dr. Ináncsy Ernő ügyvéd, a mai Angyal Borászat tulajdonosa.

A birtokközpont mindent elmond a borászati vállalkozás küldetéséről: elegáns terek, funkcionalitás és esztétikum, családbarát vendéglátás lehetnek itt a kulcsszavak. A Szerencset Rátkával összekötő úton, a falu előtti utolsó kanyarból jól látható a domboldalba felkapaszkodó épületegyüttes, amelynek parkolójában már jól be lehet azonosítani a vendégváró elemeket: a filagóriát, a medencét és a játszóteret. Az épület 12 darab kétágyas szobával rendelkezik, melyek mindegyike fürdőszobával, LCD televízióval és „mini borbárral” felszerelt. Az ablakokból csodálatos kilátás nyílik Tokaj-Hegyalja változatos hegyvonulataira és nagy múltú községeire.

„Borházunk földszintje ad otthont wellness szigetünknek ahol egy tágas jakuzzi-ból gyönyörködhetünk a festői tájban, vagy méregteleníthetünk kényelmes finn szaunánkban. Előre egyeztetett időpontban számos masszázs közül lehet választani. Legkülönlegesebb kezeléseink alapanyaga természetesen maga a szőlő” – mondja a tulajdonos.

A borászatot több mint egy évtizede Radics Barnabás vezeti, aki „civilben” a saját renitens borászatát is viszi Szerencsen. A közel harminchektáros Angyal-birtokon a Hegyalja jellegzetes három szőlőfajtáját (furmint 60%, hárslevelű 30% és sárga muskotály 10%) termesztik. A szőlők Szerencs és Ond déli és dél-keleti dűlőiben zöldellnek.

„A muskotály kivételével tölgyfahordós érlelésnek vetjük alá borainkat, ennek hosszát és mértékét mindenkor az adott bor jellege és szakembereink elvárásai határozzák meg. A muskotályt a furminttól és a hárslevelűtől eltérően egyáltalán nem hordózzuk, reduktív eljárással készítjük el. A borkülönlegességeket minden esetben legalább két évig nem túl idős négy-hét éves hordókban érleljük készre. Ezekből készülnek az aszúk és a szamorodnik. Az érlelést lezáróan a borokat palackozzuk, majd négy hónapos palackos érlelés követően boraink a polcokra kerülnek.”

Boraikat a jó egyensúly, a kellemes mineralitás, a gyümölcsösség megőrzése jellemzi. Több tételt kóstolva egészen világos gondolatmenet rajzolódik ki: a mindennapokra szánt bor legyen elegáns, könnyen és jól iható, valamint üdítő hatású. A késői szüretek és a válogatások viszont mutassák meg hegyalja komplexitását, aranysárga tónusait, mézes citrusait, dióit és mindazt az íz világot, amit csak ez a termőhely tud.

A két borcsoport közé jól illik a Bükki borvidéki alapanyagból származó rozé a maga friss savasságával, élénk meggyességével. „Követnünk kell a borízlés változásait. A borvidék megköveteli a fajsúlyos, komplex, nagy borokat, az idő pedig a könnyedebb hangszerelést. Ezért választottuk ezt a két jól beazonosítható utat” – foglalja össze a tudnivalókat Ináncsy Ernő.