Almagyar Érseki Szőlőbirtok

Egri borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 3300 Eger, Kistályai út 43.
Weboldal: www.almagyar.hu
Telefonszám: 30 278 0715
Almagyar Érseki Szőlőbirtok Hárman

Az Almagyar projekt (három otthonos kunyhó, terasz, kilátó és venyige spa a szőlősorok között, no meg a hajdani érseki birtok megmentése) közvetlen előzménye, hogy Csutorás Ferenc jó és hiteles borászként, valamint kiváló marketing vénával megáldott üzletemberként ismertté vált a hazai boros közéletben. Nagyapja híres középbirtokos borász volt, aki sokakhoz hasonlóan a vesztesek oldalára került a szovjet típusú rendszer berendezkedésekor. De vagyona nagy részének állami eltulajdonítása sem tántorította el attól, hogy a világ valaha volt legjobb futballistájával, Puskás Ferenccel (objektív adat: Puskás az egyetlen, aki játszott a két legeredményesebb csapatban, a világverő Aranycsapatban és a Real Madridban is) borozót nyisson a fővárosban.

Innen a gondolat, hogy az unoka az Aranycsapat minden egyes tagjáról nevezett már el bort, s hogy ez különös módon köti össze hazánk két, hasonló sorsú entitását: a futballt, ami valaha a világ legjobbja volt, de hagyták tönkre menni, és a bort, ami a világ legjobbjai közé tartozott, de hagyták csaknem tönkre menni.

Csutorás Ferenc a nagyapától és az édesapától tanulta a borász szakmát. E sorok írójának meggyőződése, hogy a borkészítés döntő eleme a borász szája, orra, ízlelése, ízlésvilága. Nos, Csutorásék genetikailag a vastag, fűszeres borokat szeretik és ez így van rendjén.

Az Almagyar projektben két férfiú, a lélekgyógyászatból ismert Csernus Imre és az üzleti világból jött Mészáros Péter állt Csutorás mellé. Ez a birtok egyelőre három és fél hektár. Csutorás a maga háromszor nagyobb birtokáról készített borait is immár az A.É.S. márka alatt hozza forgalomba.

Nem meglepő, hogy a Bikavér és az Egri Csillag mellett szortiment több tipikusan egri tagja mellett feltűnik a Lelkifröccs is.