Ákos Pince

Mátraaljai borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 3200 Gyöngyös, Szent László u. 3.
Weboldal: www.akospince.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 20 3556 718
Ákos Pince Ákos Pince

Tipikus kelet-közép-európai történet: a generációkon és évszázadokon át bort készítő család életét átrendezte az 1950-es évek. Az újraindulásig 1996-ig kellett várni. A kicsiny, mintegy egy hektáros birtokról a Gyöngyös belvárosához közeli, dongaboltozatos pincébe kerültek a borok. Azóta a pince megújult és a Gyöngyös, valamint Visonta határában lévő ültetvények területe megközelíti a hét hektárt. A borász-tulajdonos Holló Ákos. „Boraiból sugárzik az optimizmus, a derű, az életigenlés. Egyszerűen boldogítóak” – írta találóan Szilvási Zsolt.

A fajtaválaszték hagyományos mátrai, előtérben a fehér, azon belül az illatos borok. A gondos kertészeti munkának és a tudatos feldolgozásnak köszönhetően országos borversenyek aranyérmei és az értékesítési sikerek jelzik, hogy jó úton jár a borászat. A muscat ottonel, az irsai, a cserszegi, a rizlingszilváni és a zengő feldolgozásakor törekszenek az elsődleges illat- és zamat anyagok megőrzésére, míg az olaszrizlinget és a szürkebarátot nagyhordóban érlelik.

Jó helyre kerülnek a Csókás, Csárda-Csücskő, Kármélusi és Magdalaki dűlőkben termett szőlők. A pincészet természetesen készít rozébort is. A 2015-ös évjáratú, zweigelt alapú, Nyárest névre keresztelt egészen különös lett a maga 11 gramm visszamaradt cukrával, élénk szamócás jegyeivel. A Bodzás név alatt futó cserszegi-muscat házasítás pompásan mutatja be a borvidék erényeit.

Világos koncepció, jó stílus, sok szép tiszta íz, jó zamatok jellemzik az Ákos Pincét.