Aklan Családi Pincészet

Balaton-felvidéki borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 8318 Lesencetomaj, GPS 46.85381,17.35126
Weboldal: http://www.aklan-pince.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30 9219870; 30 4141326
Aklan Családi Pincészet Dr. Aklan György

A Lesencevidék hagyományait integráló középbirtokon a borokon kívül fűszeres bor és a konyha íz világát megújító borecet is készül. A névadó gazda vegyészmérnökként kezdte a pályafutását, s mint mondja, ezáltal értette meg, hogy a természet maga gondoskodik a csodákról. Dr. Aklan György 1985-ben vette első szőlőterületeit, így lett hobbiborász. Mint oly sokan, ő is elcsábult aztán a komolyabb borkészítés felé. Előbb környékbeli mesterektől leste el a szakmát, aztán a szakirányú egyetemi képzést is abszolválta.

A lesencetomaji birtokközpont hamisítatlan Balaton-felvidéki épületegyüttes, ahol minden fontos dologra rátalál a borutazó: gyönyörű táj, friss levegő, kiváló borok és a pinceház hűvöse. A jellegzetesen illatos tételek (cserszegi, olaszrizling) mellett a gömbölyűre érlelt szürkebarát mondatja ki, hogy itt értenek a mesterséghez. A rozé élénk, a kékfrankos fűszeresen gyümölcsös, a cabernet franc tüzesen bársonyos, a sauvignon testes és fanyar. Minden a helyén van.

Takács Ferenc zánkai gyógynövényszakértő közreműködésével készülnek a fűszeres különlegességek. „Speciálisan válogatott gyógynövénykeverékek áztatásával készültek boraink. A bor általános kedvező élettani hatásán kívül, a benne oldott növényi eredetű hatóanyagokkal együtt fejti ki pozitív hatását a szervezetre. A borok sav- és alkoholtartalma segíti a drogok egyes hatóanyagainak kioldását. A gyógyfüves bor alkalmazásának a vízzel készített gyógyteákkal szemben főként akkor van előnye, ha a bor gyógyhatása elősegíti, szinergizálja az alkalmazni kívánt gyógynövények hatását. A borban található alkohol az élettani hatásokon túl azért is érdekes, mert számos növényi hatóanyag vízben gyakorlatilag oldhatatlan, míg alkoholban jól oldódik” – tudhatjuk meg, miért is indokolt az eljárás.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, gyógyítására alkalmasak az itt készített, vörösbor és gyógyfűszer alapanyagú borecetek. Borsikafű, bazsalikom, zeller, tárkony, gyömbér, édeskömény, torma és syrah a hatóanyag.

A hét hektáros birtokon 40-60 hektoliter/hektár termelésre, tehát alacsony terhelésre állították be az ültetvényeket. A kiváló termőterület és a gondos szőlészeti munka eredményeként koncentrált borok születnek a pincészetben.