Ádám Gyula – Kunvin

Kunsági borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 6440 Jánoshalma, Borpince u. 2.
Weboldal: www.kunvin.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 36-77/401-084
Ádám Gyula – Kunvin Ádám Gyula

Nehéz terepen, sok nagy csatában edződött Ádám Gyula borász technikus, a Kunvin és a Kunvitis Kft. társtulajdonosa, egyben ügyvezetője, az Ádám borok névadója. Szülei már kisgyermekként magukkal vittek a szőlőbe, mivel ez volt a szokás sok jánoshalmi családban. „Ott korán megtanultam a szőlőművelés (budárkodás) minden csínját-bínját. Néhány évben, amikor akadozott a helyi szőlőátvétel, még bort is erjesztettünk az otthoni kamránkban. Ezek a hatások nagyban befolyásoltak a későbbi pályaválasztásomban” – emlékezik ma a családi nagyüzem (270 hektár, 13 fajta) első embere.

A technikum elvégzése után a helyi termelőszövetkezetek közös vállalatánál helyezkedett el mint borász gyakornok. Később végigjárta a szamárlétrát, volt borász, majd pincemester és ágazatvezető is. A rendszerváltáskor el kellett döntenie, hogy borász marad vagy valami egészen más életpályát választ. Inkább az előbbit választotta és két társával közösen 1991-ben megalapították a Kunvin Borászatot. 1993-ban sikerült privatizálniuk a kéleshalmi pincészetet, ahol jelenleg is a szőlő feldolgozása és az erjesztése történik. 1995-ben pályázat útján megvásárolták az 1937-ben állami közpinceként épült jánoshalmi üzemet is. Ez a borászat akkor már több éve üresen állt és elég elhanyagolt állapotban volt. Évek alatt azonban sikerült olyan használható állapotba hozni az épületeket, hogy 1999 óta a borok tárolása, palackozása és értékesítése is ebben a rendezett, minden szakmai igényt kielégítő pincészetben történik.

A Kunvin a korrekt ivóborok piacán találta meg a helyét, ugyanakkor néhány különlegességgel (késői szüret) felléptek a prémium kategóriába is.