Portré

Vili Papa

Thummerer Vilmos

Cím: 3325 Noszvaj, Szomolyai út 2101/3 hrsz
Web: www.thummerer.hu
E-mail: töltés...
Telefonszám: 36/463-269, 20/946-2178

"Amikor reggelente ágyba viszem a kávét, a feleségemmel mindig arról beszélünk, hogy mi a feladatunk a borral. Vasárnaponként ő hozza a kávét. Ezért ilyenkor kávéfőzés közben ő gondolja ki a feladatot és azzal ébreszt" - enged bepillantást Thummerer Vilmos noszvaji bortermelő a mindent meghatározó reggelekbe.

Valóban mindent, az egész életüket meghatározza ez az összetartozás. A falu határtábláján túl fekvő, Szomolyai úti egykori uradalmi pincéből, ami a téesz tulajdonában barlangistálló is volt, a két kezük munkájával varázsoltak irigylésre méltó borászatot, de azokat az éveket senki sem irigyli, amikor a Thummerer-házaspár a riolit tufába vájt lakásban élve nevelte három gyerekét és a szomszédos lejtőkön a több hektár szőlőt.

1992-től nyolc évig éltek barlanglakásban azért, hogy megvalósíthassák az álmukat, a Thummerer-bort. Úgy tűnik, a nehéz esztendők ellenére ugyanolyan vagy talán még mélyebb közöttük a kapcsolat. Bármivel is foglalatoskodnak, egymásra függesztik a tekintetüket.

A gyerekek fölcseperedésével vált kerekké a családi vállalkozás, mivel mindenki kiveszi a részét a vendéglátásra is szakosodott, családi méreteket tekintve nagynak nevezhető, 90 hektár szőlőt gondozó borászat működtetésében.

A háborúval Kárpátaljáról menekülő, németajkú család sok viszontagság után Egerben telepedett le. Thummerer Vilmos édesapja erdész volt, sokáig úgy volt, ő is ezt a viszonylag szabad foglalkozást választja, ami azért is jó döntés lett volna, mert nem igazán kedvelték a szocializmusnak nevezett rendszert. "Amikor apámmal jártuk az erdőt, mindenütt határos volt a szőlőterületekkel. Gyönyörű szőlőhegy volt a Pap-hegy, de azóta szétosztották víkendtelkeknek. Sokat beszélgettünk a szőlőben dolgozó parasztemberekkel, szüretre is jártam hozzájuk."

Innen vezetett az út Kecskemétre a felsőfokú szőlészeti technikumba, ami nem sokkal ezután vált főiskolává, majd a Kertészeti Egyetem karává. Thummerer előbb kertészként dolgozott, és a rózsával keresett pénzen szerezte meg első szőlőterületeit. Hihetetlen szívóssággal, elképesztő lelki erővel dolgoztak élete párjával - nagyon gyakran hivatali ellenszélben - azon, hogy igazi birtokot hozzanak létre.

Nagy ívű, alkotásoktól gazdag pályák esetén megfigyelhető, hogy a főhős nagyon hamar kap komoly feladatot, így vezetői, szervezői képességei korán kibontakozhatnak a hazulról hozott szorgalom és a kreativitás támogatásával. Thummerer Vilmos huszonhárom évesen a nagyrédei kertészetben kapott egy akkora feladatot, aminek pontos elvégzésével egy életre megteremtette önmaga számára a korrekt munkavégzés alapjait.

A személyiség fejlődéséhez, a dacos bizonyítani akaráshoz, a törhetetlen akarathoz és a munka minden elemét kísérő szigorhoz minden bizonnyal hozzájárultak a kegyetlenül nehéz gyermekévek. A csúcsborászok többségénél a negyvenes-ötvenes évek megpróbáltatásaiban generálódott az a fölhajtó erő, amivel mindenkinél magasabbra tudtak jutni. A sváb Tiffán, Bock, Gere családot a kitelepítés viselte meg, Gál Tibornak kisnemesi ősei miatt kellett szorulnia, Kamocsay édesapja a forradalomban ment ki, nevelőapja pedig azért nem számíthatott túl sok jóra, mert a Horthy-rendszerben szolgált katonatisztként. A tipikus magyar borász sorsban mindig találhatunk egy megnyomorgatott kulák fölmenőt vagy egy olyan szerencsétlent, akit majdnem maga alá gyűrt a nehéz kisebbségi lét.

Thummererék erőfeszítéseit ma az egész borértő társadalom süvegeli. Éva lányuk ismert borásszá lett, a noszvaji egykori barlang ma már szinte zarándokhely. Szép, tiszta íz világú, karakteres, egriesen tüzes vörösboraikkal csak a nagyon kellemes, zamatos fehérboraik versenyezhetnek. De ne feledkezzünk meg a sokféle, ízes törkölypálinkájukról sem.

Aki erőt, hitet, magyarságot szeretne meríteni emelt szintű boros környezetben, jelentkezzen be Thummererékhoz Noszvajra!

Királyleányka, chardonnay, ottonel muskotály, tramini, zenit, sauvignon blanc, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, blauburger, kadarka.