Portré

Neszmély Hilltop Borászati Zrt.

Cím: 2544 Neszmély, Melegeshegy
Web: www.hilltop.hu
E-mail: töltés...
Telefonszám: 34/ 550-450

Az Év Pincészete 2004

Nem egyszerű feladatot teljesített a Hilltop borászat az ezredfordulón. Az 560 hektár saját tulajdonú ültetvény mellett Sopron, Mór, Tokaj, Szekszárd, Tolna, Villány, Pannonhalma és Buda több mint ezer szőlőskertje adott alapanyagot a neszmélyi és császári borászatba. Nem kell hozzá üzemgazdász végzettség, hogy belássuk: a szőlészeti integráció és a logisztika legmagasabb szintjén érhető el az, hogy a kertészeti munkákon kezdve a központilag irányított növényvédelmen át egészen a szüret megszervezéséig minden munkafolyamatot kézben lehessen tartani ? a tárolási matekról nem is beszélve.

Piaci okokból később a cég összébb húzta magát: maradt a saját tulajdonú neszmélyi és Szekszárd-környéki birtok.

A gyümölcsös, zamatos, gazdag illatokkal csábító borok mesterei dolgoznak Kamocsay Ákos főborász keze alatt. A Neszmély Hilltop a 2003-as országos borversenyen nyújtott kiemelkedő teljesítménye mellett az évek óta tartó példás marketing- és kereskedelmi tevékenységével is szolgáltatott érveket ahhoz, hogy az Év Pincészete legyen.

A részvénytársaság két borászati üzemet működtet. A neszmélyiben a céget jellemző üde, gyümölcsös, kedvteremtő, zamatos fehér borokat, a császáriban jellemzően a testes, érlelt vörösborokat készítik. Boraik hetven százaléka fehér, harminc vörös. A cégnévvel mint márkával az illatos, könnyű borokat azonosítják a fogyasztók. A különleges technológia, ami ehhez a friss íz- és zamatanyaghoz vezet, nem titok: hűteni kezdik már magát a kis méretű ládákba szedett szőlőt és a préselés valamint az erjesztés során végig ügyelnek az alacsony hőmérsékletre. A számítógéppel vezérelt erjesztő tartályokban zajló folyamatokat hatóránként laboratóriumi ellenőrzéssel tartják kézben. Azt vallják, a termőhely és a szőlő fajtája oly sok jellegzetességet őriz, hogy azokat továbbra is meg kell óvni a nem kívánt átalakulástól. Ezért is olyan gyümölcsösek, mondjuk ki: szőlőízűek a boraik.

Nem teljesen bevett dolog, ezért érdemes megjegyezni, hogy ez a nagyüzem látogatható. A mai vendég két-háromszáz méter magas szőlős kertek között kaptat föl a Neszmélyről a Duna fölé hajló Meleges hegyi borászathoz. A merész építészeti megoldásokkal fölújított és bővített épületegyüttes nagyjából egy háromszög alakú területen helyezkedik el, aminek a Dunára merőleges befogójánál parkolóban landolhatunk. Innen épp olyan gyönyörű a táj, mint a másik befogó vonalán épített borhotelből. A két csúcs közötti, girbegurba átfogó zárja a technológia és az adminisztráció épületeit.

A parkoló mellett, egy védfal mögött húzódik a palackozó és szárazáru raktár. Szemközt vele, a kicsiny udvar másik oldalán, a háromszög középpontjában áll az irodaépület, ami mellett-alatt található az egykori Kocsi Mezőgazdasági Termelőszövetkezet fölújított pincéje. Az erjesztő tartályok itt, a föld alatt gyűrik a szép aromákat. A falu felé magasodó domb alatt húzódik az ászok pince, ami a föld alatti bortárolót és a tároló raktárat köti össze.

A borászatba látogató vendég a külső parkoló déli pontján tud belépni az udvarba. Itt található a társaság vendégháza. A külsősöket az átellenben lévő, kívülről is megközelíthető, elegáns étteremmel, jó konyhával fölszerelt hotel fogadja. A szobákat egy-egy kedves magyar szőlőfajtáról nevezték el. A Dunára néző teraszról élvezhető a folyam magyarországi szakaszának legtágasabb látványa, ami jó időben akár ötven kilométer széles is lehet. A borászat épületegyüttesét minden irányban a szőlő fajtájára vonatkozó információs táblákkal ékesített kertek fogják közre.

Chardonnay, pinot gris, irsai olivér, fűszeres tramini, cserszegi fűszeres, hárslevelű, rajnai rizling, királyleányka, pinot noir, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon,cabernet franc.