Portré

Az Év Bortermelője 2010.

Légli Ottó

Cím: 8630 Balatonboglár, Árpád u. 47.
Web: www.legliszolobirtok.com
E-mail: töltés...
Telefonszám: 30/550-8717

Vannak borászok, akik kiterjedt rajongótábort mondhatnak magukénak. Ezek közé tartozik Légli Ottó, aki könnyed, gyümölcsös, gyakran kimondottan üdítő hatású boraival önálló stílust teremtett a kilencvenes évek elején. Volt honnan tanulnia, hiszen édesapja a BB főborászaként maga is ezen az úton akart járni, csak épp a korszak mást várt el a borászati kombinátoktól. Az ifjabbik Ottó ott folytatta a nagyüzemi kísérletet, immár a magánbirtokon, ahol az idősebb Ottónak megálljt parancsolt a kézi vezérlés. Az 1993-as, első olaszrizlingje tulajdonképpen az etyeki Báthory Tibor markáns színre lépésének egyenes vonalú folytatása volt: a szőlőben rejlő ropogós ízt már az illat megelőlegezte, és a kóstoláskor nem éreztünk csalódást. Sőt.

Ha visszalapozunk a kezdetekhez, egy olyan gyerekembert látunk, aki körül épp megváltozik a természet rendje. Az emberek a szőlőhegyről beköltöztek a faluba, hogy kiszolgáltatottak legyenek. A hatalom, ha úgy gondolta, elvette az emberek földjét, így Légliékét is. A hatalom azt is akarta, hogy az emberek a közöst műveljék a saját helyett. Légli Ottó bencés gimnazista lett és egy új világról szőtt álmokat. Nem politizált, de szerette volna kipróbálni, mire megy a saját erejével. Kertészmérnökként jól tudott bánni a gyümölccsel, barackkal próbálkozott, sikerrel. Innen jött a saját szőlő, mert hát a családban a felmenő lehetett akár kocsmáros, paraszt, iparos vagy huszártiszt, mind foglalkozott borral.

Légli az elsők között töltötte le borait saját név alatt, egy időben a lendülettel induló villányi, egri és szekszárdi gazdákkal. Az már egy külön történet, hogy miért csak 2010-ben jutott fel a szakmai oromzatra, holott ő kitartóan termelte a klasszis borokat. Mindazonáltal senki sem kapta meg a címet jelentős érdem nélkül, így célszerű annyiban maradni, hogy ennyire sűrű a mezőny.

Légli Ottó közismert gourmand, aki halételben igazi költeményekre képes. Azért is fontos ez az ismeret, mert a borász jóformán a balatoni (és lássunk csodát: bajai) halételek íz világához készíti a borait, s szinte azt kellene követelnünk, hogy Léglit vagy nagy melegben nagy kortyokban vagy pedig jól felkészülve fehér abrosznál, halétellel szabad csak inni.

Ezek az üde, ropogós, élénk életörömöt árasztó borok a szőlőskislaki és szőlősgyöröki birtokrészeken születnek. Légli szívesen mutatja meg a szőlősorok között zöldellő cseresznyefákat, és hívja fel a figyelmet arra, hogy ez a gyümölcs is milyen szép savakat kap a talajtól. A magabiztosan művelt reduktív eljárásnak köszönhetően a királyleányka itt új arcát mutatja, ugyanakkor a szép savak a kis fahordókban érlelt chardonnay-ban vagy pinot blanc-ban nem hogy eltűnnek, hanem új életre kelnek a vastagabb, vajasabb, krémesebb szerkezetben.

Sokan unják a hazai chardonnay-kat, mondván ezt a fajtát inkább a szülőhazájában kellene kóstolni. Nos, Légli ebben a műfajban bőven állja a versenyt a franciákkal: szénaillatba vegyülő kis zöldalma, elegancia, kidolgozott, de nem tolakodó test ? ahogy a nagy könyvben azt megírták.

Légli a szurkolótáborát időről időre szép meglepetéssel ajándékozza meg. A nyári ivóbornak szánt Légli Blanc játékos, zamatos házasítása a sauvignon blanc, királyleányka, rizling fajtáknak. Aztán ott van az egyedülálló, könnyed hangvételű, gyümölcsös, de bársonyos cabernet sauvignonja, amitől el szokott állni a lélegzet.

"Ifjabb Légli Ottó munkájának legnagyobb eredménye nem egyszerűn egy működő, életképes családi birtok kiépítése, hanem ennél sokkal több. Légli Ottó családi birtoka arra bizonyság, hogy a Balaton déli partján lehet országos összehasonlításban is remek borokat készíteni - és nemcsak egy nagybirtok által. Az eredményt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ma Légli Ottó nevezhető az ország első számú fehérborosának - legalábbis azon termelők között, akik kizárólag száraz borokkal versenyeznek a fogyasztók kegyeiért" - írta róla egyik méltatója.

Ezt a képet árnyalja, hogy a pinot noir is a látókörébe került. Az ezen az alapon születő rozé ugyanazt a léglies hangszerelést hozza, mint a szép fehérek sorozata.

Ha ívet akarunk rajzolni az első, 1993-as olaszrizling és a boglári vidéken már a hatvanas évek óta művelt, de Léglivel egészen markánssá tett, 2006 óta egyre elmélyültebb sauvignon blanc közé, akkor azt kell mondani, hogy a borász a könnyedségtől finom lépésekkel távolodott el a komplexitás felé. És tette ezt úgy, hogy a légies-léglies jelleget sohasem hagyta el. A híressé lett Landord-dűlő a chardonnay-val, a szőlősgyöröki Banyászó-dűlő az olaszrizlinggel, a szőlőskislaki János-hegy a sauvignon blanc-nal és a gyugyi Gesztenyés-dűlő a rajnai rizlinggel a borszerető emberek tudatában a fajtakoncentráció alappéldája, központja lett.

Egy egyenes ívű pálya komoly állomásaként.

Chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot noir, merlot, kékfrankos, pinot blanc, rizlingszilváni, muscat ottonel, irsai olivér, zenit, zöldveltelini.