Portré

Frittmann János

Cím: 6230 Soltvadkert, Eötvös u. 5.
Web: www.frittmann.hu
E-mail: töltés...
Telefonszám: 78/482-690, 30/3297-556

"A Kunság nem egyszerű. Aki itt borászkodni akar, annak szerelmesnek kell lennie bele" - mondta néhány éve a Decanter szakírójának Frittmann János. A Soltvadkertre betérő ítész idézett cikkében arról a szívdobogtató döbbenetről számolt be, amit egytől egyig átél minden olyan vendég, aki ismeretlenül toppan be a rendezett, tiszta, szervezett munkáról árulkodó pincészetbe. A kunsági városka központjából (a méltán híres cukrászdától) dél felé haladva tábla mutatja az Eötvös utcát, ahol garantáltan mindenkinek le fog esni az álla. A nagy borász család több generációs otthona szimbiózisban él a feldolgozóval, a palackozóval, az erjesztővel, a pincével, a kóstoló teremmel és a panzióval.

A pincészet akár busznyi csapatot is fogad előzetes bejelentkezés alapján. A széles választékból előre lehet összeállítani a kívánt kóstoló sorozatot. A család tagjai borkorcsolyával, aprósüteménnyel, kívánságra tartalmasabb ételekkel várják a vendégeket. A vinotékában pinceáron lehet vásárolni.

Egy jó tanács: az érkező vendég azonnal kérjen egy ropogós, fajtajelleges, dinamikus ezerjót! Ez az origó, a fókusz, az ízek fészke, az Aranyhegy. Mindegy, hogy a 2007-ben az Év Bortermelőjének választott főborász, az ő István bátyja, valamelyikük felesége, a nagymama vagy a borász gyerekek egyike tölt a poharunkba ? innen egyenes út vezet a megvilágosodásig. Egy korty kékfrankos rozé, és megértjük, mit jelent a szó: gyümölcsösség. Egy kis kadarka hozzá, és szétterül nyelvünkön az őrölt paprika tüze, zamata. Egy kékfrankos a telt meggyekért, egy merlot az érett szilváért, egy cabernet sauvignon a selymes málnáért, s azt mondjuk: mától tudatosan, nemzeti érdekből fogunk alföldi (Frittmann) bort inni.

De még mielőtt túl messzire szaladnánk, egy kis visszatérőre nézzük meg a cserszegi fűszerest. E sorok írója úgy véli, ez a stílus, a játékos savak, a szép test, a könnyedség valamint az íz, az illat és az aroma kiegyensúlyozott hármasa mutatja meg, miért hozta létre ezt a fajtát termesztője, Bakonyi Károly.

És még egy gondolat az ezerjóról. 2006-ban Móron a fajta versenyén két kategóriában is a legmagasabb pontszámot a Frittmannék bora érte el. Módos Ernő, a Magyar Borakadémia akkori elnöke zárszavában meg is állapította: Mór mellett Soltvadkert az ezerjó hazája. Jó tudni, hogy e városka határában 360 hektáron termesztik e fajtát. 2009-ben át is került Soltvadkertre a fajta országos borversenye.

Frittmannék mindent tudnak a borról. Szívesen beszélnek a vendéggel, örömmel fogadnak csoportokat, tudják, mi kell az ital mellé. Az értő látogatónak megmutatják a koracél tartályok alakuló vagy palackozás előtt álló tételeit, s beszélgetés tárgyává teszik a hordómintákat is. A házigazdák arra is ügyelnek, hogy a képzett kóstolóknak bemutassák: fajtánként más és más formájú pohár nyitja ki a bor igazi karakterét.

És van még itt egy nagyon fontos szempont: a jelenlét. Frittmann János, rengeteget dolgozik Soltvadkertért, a Kunságért, az Alföldért és a magyar szőlészeti-borászati ágazatért - nem feltétlenül ebben a sorrendben. Lokálpatrióta soltvadkertiként viszi a zászlót a különböző hegyközségi, termékpályás és egyéb érdekszövetségekben, ott van minden fontos borminősítésen, jelen van az Alföld borfesztiváljain, hallatja a hangját politikusok és mezőgazdasági szakemberek között, legyen szó fajtáról, eredetvédelemről, a szőlő áráról, igazgatási kérdésekről vagy vendéglátásról.

Míg István bátyja odahaza áll a helyzet magaslatán, János járja az országot és tartja magasan az alföldi bor zászlaját.

Szakértelem, elkötelezettség, magas minőség, példamutató szorgalom, nagyon széles választék (legalább 16-féle kiváló bor!), vendégszeretet jellemzi ezt a példás családi vállalkozást, aminek Frittmann János, a feje.

Ezerjó, cserszegi fűszeres, irsai olivér, rajnai rizling, sauvignon blanc, kadarka, kékfrankos, blauer portugieser, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc.