Portré

Bormustra

Béla Zoltán

Cím: 6238 Imrehegy, Szarkás 56.
Web: www.belaboraszat.hu
E-mail: töltés...
Telefonszám: 78/423-810, 78/521-831

"Mi csak szeretnénk megmutatni, hogy milyen borokat tudunk készíteni ezen a vakolóhomokon" - csúszott ki Béla Zoltán száján egyszer a mentegetőzés, amikor rákérdeztek, hogy is van az, hogy egy Imrehegy nevű, vélhetően kunsági település határában olyan desszertbor születik, amely magasabb pontszámot kap az országos borversenyen a tokajiaknál.

De nem csak ez az egy bravúr kötődik a Béla Borászathoz. A 2009-es primőr kékfrankos is elbűvölte a fogyasztókat, mert újbortól ritkán kapni ilyen intenzív gyümölcsös komplexitást. És hát a csúcsbor édes nektár száraz párja is hódít mindenfelé a maga gazdag virágillatával, jó ivásával.

De ki is ez a Béla Zoltán? Kertészeti Egyetemet végzett, szorgalmas, mosolygós, jó kiállású borász, aki az édesapjától tanulta el az első fogásokat. Jókor, 1991-ben végzett, így nem került be egyik (bomlófélben lévő) nagyüzembe se, hanem egyből a nagybetűs Élet várt rá. A kis keceli birtokot mindig annyival bővítették, amennyit megkerestek a fővárosi termelői piacon, majd berendezkedtek Imrehegyen. 1998 óta van saját palackozójuk, ekkortól indultak el a gasztronómia felé is.

Remélhetőleg rövidesen elkészül a borbemutató hely, így Imrehegyen a szőlőktől nem messze lehet majd kóstolni a szép borokat.

És itt mindenképp szólni kell a nektárról. Ez egy 1994 óta államilag elismert szőlőfajta, amit a keszthelyi Georgikon mezőgazdasági karán Bakonyi Károly vezetésével kereszteztek judit és cserszegi fűszeres fajtából. Bora jellegzetes karakterű, intenzív, aromás, fűszeres-muskotályos illatú. Töppedt, vagy aszúsodott terméséből különleges minőségű bor készíthető. A fajta mesteri művelője Béla Zoltán. A teljesen kierjedt száraz változatot és a kései szüretelésű, töppedt szőlőből származó édes bort érdemes egymás után, egymással összevetve kóstolni. A zöldes-citromsárga árnyalatokban játszó, virágillatú száraz és az aranysárga, muskotályos illatú, mézédes bor kettőse alaposan meglepi, elgondolkodtatja az embert. Mintha egy száraz furmint és egy aszú párosításával találkoznánk.

Rajnai rizling, olaszrizling, gyöngyrizling, rizlingszilváni, cserszegi fűszeres, nektár, kékfrankos, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc.
Hírek

Fesztiválkalauz a Béla Borászathoz

2013.08.03. Az ország szinte minden pontján találkozhatunk az imrehegyi borászattal.