Portré

Belefeledkezve

Balla Géza

Cím: 310028 Arad, Octavian Goga str. 26.
Web: www.wineprincess.ro
E-mail: töltés...
Telefonszám: 0257-388 045

A ménesi borvidéken található, 62 hektáros birtok központjában majdnem minden hétvégén fogadnak csoportot. A Wine Princess borászat a népszerűségét kitűnő borainak és a borturizmus iránt megnyilvánuló rugalmasságának köszönheti. "Bármikor jöhetnek hozzánk vendégek. A pincészetben hatvan-hetven vendéget is el tudunk látni. Borkorcsolyától a különféle hidegtálakon át a bográcsos ételekig bármit rendelhetnek" - mondta a borturizmusért felelő Gál Gyöngyvér (20/471 5940), aki Szegeden élve növeli Balla Géza amúgy sem jelentéktelen ismertségét.

A borturisták Aradtól 24 kilométerre, Déva irányában Ópáloson (románul: Páulis) lelhetik meg a pincét, közvetlenül a Maros mentén, kitáblázva. A vendéglátók "mértéktelen borfogyasztást" és helyben történő borvásárlási lehetőséget ígérnek. Referenciaként megemlítem, hogy néhány esztendeje az addig megválasztott Év Bortermelői közösen tették tiszteletüket a magyarországi borversenyeken nagyon jól szereplő, nem mellesleg doktorátust is borászatból szerző Balla Gézánál. Mind a "mértéktelen borfogyasztás" fedőnevű foglalkozás sikere, mind a buszba bepakolt több tucat karton bor igazolta a várakozásokat.

A történelmi Magyarországon anno három aszúborról beszéltek. A tokajiról, a rusztiról (a Fertő-tó nyugati felén) és a ménesiről. Ez utóbbi kadarkából készült. A meleg nyarak és a hosszú őszök megmutatják, hogy az Arad-hegy lejtőin a Maros párájába burkolózva ma is beindul a szőlőszemek aszúsodása. A Cadarissima néven forgalomba kerülő, szamorodni eljárással készült bor koncentrált, nagyon illatos, édes, de alacsony alkohol tartalmú különlegesség. Gyürky Antal írta 1861-ben kiadott Borászati szótárában, hogy a "legjobb aszú termő faj a furmint, gohér, hárslevelű, kadarka, fehér, mézes, rózsa és szigeti". Figyelem: a forgalomban lévő 2008-as Kadarisszima nem aszú, de tartalmaz aszúsodott szemekből származó alapanyagot is.

Eddig persze el is kell jutni. A javasolt útirány: sauvignon blanc, pinot gris, tramini, olaszrizling, rozé, pinot noir, kadarka, cabernet sauvignon, majd a vörös szamorodni. Van más lehetőség is: bekezdeni a hungarikum mustos fehérrel, és végig járni a magyar fajtákat. Nagyot hibázni nem lehet.

Amit viszont mindenképp ki kell emelnünk, hogy Balla Géza a kadarka fajtából évről évre nagyon szép, tanítani, elemezni való száraz bort készít.

Furmint, fekete leányka, királyleányka, mustos fehér, sauvignon blanc, pinot gris, tramini, olaszrizling, pinot noir, kadarka, cabernet sauvignon.
Hírek

Borongolás Ménesre és Rékásra

2014.04.09. Bortúra indul Szegedről a Vinvest kiállításra.

Balla, Maurer, Jekl

2012.03.16. A XVII. Nemzetközi Kadarka Borversenyen az élen nem született meglepetés, ha csak az nem, hogy a fajtával eddig nem foglalkozó Koch Csaba a hordómintájával máris a nagyok nyomába szegődött.