Portré

A szőlőben

Áts Károly

Cím: 3934 Tolcsva, Petőfi Sándor u. 36-40.
Web: www.tkrt.hu
E-mail: töltés...
Telefonszám: 47/384-164, 47/384-300

Nemrég még mindenki a Royal Tokajihoz kötötte Áts Károlyt, a 2012-es Év Bortermelőjét, a világklasszis borászt. Meg is szoktuk, hogy az angol tulajdonban lévő mádi borászatból szép sorban érkeznek a kiváló furmintok, a csodálatos aszúk és a mindenütt nagyon kedvelt Áts Cuvée-k. Úgy éreztük, ez a munkakapcsolat maga az örökkévalóság, aztán jött a váltás. De hogy ne legyen egyszerű (mint Szepsynél és Árvaynál, hogy a nagyból visszaléptek a családiba), Áts elvállalta az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. főborászi megbízatását, s mellé elindította a családi pincészetet is.

Áts ennek a tájnak, éltető közegnek a szülötte. "Tarcaliak vagyunk, most is ott lakunk. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor" - nyilatkozta korábban. Ő az a hozzáadott érték, ami nélkül a jó ötlet nem válhat szuper üzletté, a tehetség nem formálódik át mesterségbeli tudássá, és a szakmaiságból nem lehet zsenialitás - szolgáljon bárhol.

Vele kapcsolatban érvényes igazán az a gondolat, hogy a jó művész egész életében ugyanarra az egy dologra koncentrál, s végső soron mindig ugyanazt mondja. A Royal Tokaji nagy szerencséje volt, hogy főborásza olyan sztár, aki szeret a végére járni az ötleteinek, aki napi négy óra alvás mellett is szívesen végzi el a munkát, és aki ilyen terhelés mellett is képes zárkózott szemlélődőként rácsodálkozni egy-egy pohár borra. Ez a gyermeki nyitottság most máshol és egészen más körülmények között érvényesülhet, ha érvényesülhet.

2006 egyik igazi szenzációja volt, hogy az Egyesült Államok-beli Wine & Spirits magazin a világ legjobb borai között végzett kóstoláson a maximális 100 pontot adta az 1999-es eszenciának. Sem a tekintélyes szaklap, sem valamely neves borverseny történetében még nem fordult elő, hogy egy bort ilyen magas polcra emeltek volna. A készítője, Áts Károly Mád szerelmese. Jól ismer minden dűlőt, sőt sort is, és talán az sem túlzás, hogy a nagyobb kövekkel is közelebbi kapcsolatot ápol.

A dűlőszelektált furmintról alkotott képünk, s ezáltal a minerális, száraz tokajiról kialakított nézetrendszerünk jelentős részben gazdagodott általa.

Áts Károly 2013-ban úgy döntött, hogy ad magának, a Kerháznak és nekünk öt évet egy nagy kísérlethez. Rendeznie kell az állami felvásárló pince viszonyát a borvidékkel, a kiemelt bortípusokkal, a termelőkkel, a szakmával és a piaccal.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály.
Hírek

Áts Károly a Napsugaras Boresten

2012.04.05. Nagy tisztesség az alsóvárosi borkurzus számára, hogy az ország legismertebb, legnépszerűbb borászainak egyike, Áts Károly elfogadta a meghívást. A Royal Tokaji főborásza ráadásul itt mutatta be 2010-es furmintját, sárgamuskotályát, valamint a híres Áts Cuvée-t, és e három premiert megfejelte azzal, hogy a sort a már kifutó tételnek tekintendő 2006-os hatputtonyos aszúval zárta - a Szeged Ma írása.

500 láda Royal Tokaji

2012.03.16. Kiraboltak egy szállítmányt Angliában, melyben a tokaji pincészet borai voltak.